Jaarrekening opstellen voor zzp'ers 

Na afloop van elk boekjaar kun je een jaarrekening opstellen, ook als je een eenmanszaak hebt. Dat is voor zzp’ers niet verplicht, maar het kan toch een goed idee zijn om het te doen. Waarom? Dat vertellen we je in deze blog.

Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening laat zien hoe je bedrijf het voorgaande jaar heeft gepresteerd. Aan de hand van de cijfers van het hele jaar maak je een overzicht van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en soms een toelichting op deze twee onderdelen.

Jaarrekening opstellen als eenmanszaak

Als zzp’er ben je verplicht om een administratie bij te houden en aangifte inkomstenbelasting te doen, maar niet om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Waarom zou je toch een jaarrekening opstellen? Wij kunnen wel een paar goede redenen bedenken.

Hypotheek zzp

Als je een huis of bedrijfspand wilt kopen, heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Om die te krijgen, moet je aan de bank laten zien dat je de hypotheeklasten kunt opbrengen. Dat doe je door de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar te laten zien. Aan de hand daarvan bepaalt de bank hoe hoog je hypotheek kan zijn. De bank kan ook om drie jaarrekeningen vragen als je een woning in de vrije sector wilt huren of als je een zakelijke lening nodig hebt.

Ook als je op dit moment niet van plan bent een huis of bedrijfspand te kopen, is het dus handig om meteen te beginnen met het opstellen van jaarrekeningen.

Overzicht en inzicht

Door elk jaar een jaarrekening op te stellen, heb je altijd overzicht en inzicht in de financiële situatie van je eenmanszaak. Je weet wat de inkomsten en uitgaven zijn en wat er overblijft. Je kunt op elk moment bijsturen door je uitgaven te verlagen of juist te investeren, bijvoorbeeld in apparatuur.

Plannen en keuzes maken

Als je ziet dat de omzet goed is of tegenvalt, kun je plannen en keuzes maken voor het komende jaar. Ga je investeren in marketing om de omzet te verhogen? Ga je die training volgen die je vorig jaar al had willen doen? Of besluit je om op dezelfde voet door te gaan, omdat de omzet hoog genoeg is?

Jaarrekening zzp: balans en resultatenrekening

Om een jaarrekening op te stellen, heb je als zzp’er genoeg aan de balans en resultatenrekening. Gebruik je AFAS SB als boekhoudprogramma? Dan heb je met één druk op de knop een balans en resultatenrekening, want alle financiële informatie die je invoert, wordt automatisch verwerkt. Doordat je al die informatie toch al tot je beschikking hebt, kun je nagaan hoe makkelijk het is om een jaarrekening te maken. Ook voor je aangifte inkomstenbelasting kun je deze gegevens gebruiken. Je moet alles natuurlijk wel zorgvuldig controleren of laten controleren.

Samenwerken met je accountant

In AFAS SB kun je makkelijk samenwerken met je accountant. Vind je boekhouden makkelijk? Dan kun je in principe alles zelf doen. Veel zzp’ers vinden het geruststellend dat de accountant eenmaal per jaar de balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening opmaakt of tenminste controleert. Ook kun je de accountant vragen om nog een aantal taken op zich te nemen. Dat is een van de grote voordelen van AFAS SB: jij bepaalt hoe je het wilt hebben.

Bekijk de ervaringen van andere ondernemers

Voorbeeld jaarrekening eenmanszaak

Hieronder zie je hoe een jaarrekening voor je eenmanszaak eruit kan zien. Om de jaarrekening op te stellen, verwerkt AFAS SB de balans (het volledige overzicht van de bezittingen en schulden van je onderneming) en de winst- en verliesrekening (de opbrengsten en kosten van je onderneming). Op de winst- en verliesrekening zie je ook hoeveel geld je privé hebt opgenomen en gestort en wat je eigen vermogen was aan het begin en einde van het boekjaar.

Slim boekhouden doe je met AFAS SB

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

Meer lezen?