Een g-rekening is een geblokkeerde rekening waarop je alleen kunt bijboeken. Afboeken van een g-rekening kan alleen naar een andere g-rekening of naar de Belastingdienst. Je kunt een g-rekening herkennen aan de cijfers 099 in het midden van de IBAN.
Een g-rekening is vooral handig bij het aannemen of uitlenen van werk. Volgens de Wet Ketenaansprakelijkheid, die onderdeel is van de Invorderingswet, is de hoofdaannemer of inlener aansprakelijk als onderaannemers of uitleners de loonheffingen niet afdragen.
Als hoofdaannemer of inlener kun je dit risico afdekken door dit gedeelte van de kosten van onderaannemers of uitleners op een g-rekening te storten. Ook als onderaannemer of uitlener kun je een g-rekening gebruiken om aan je afdrachtsverplichting voor loonheffing te voldoen. De g-rekening is dus een veilige plek om de loonheffingen te bewaren tot ze netjes worden afgedragen aan de Belastingdienst.
Als jij een bedrijf inhuurt om een opdracht uit te voeren, kan dat bedrijf op zijn beurt weer een ander bedrijf inhuren om een specifiek deel van het werk te doen. Hierdoor ontstaat er een keten van bedrijven die allemaal verantwoordelijk zijn voor bepaalde verplichtingen, zoals het betalen van belasting en premies.
Je laat bijvoorbeeld een huis bouwen en geeft een aannemer opdracht om dat te doen. De aannemer gaat aan de slag en huurt diverse onderaannemers in voor specialistisch werk, zoals een stukadoorsbedrijf, een installatiebedrijf en een dakdekker. Als de aannemer of een van de onderaannemers in de financiële problemen komt en daardoor de loonheffingen niet kan betalen, kan de Belastingdienst bij jou aankloppen, omdat jij een ketenpartner bent. Dit wordt ketenaansprakelijkheid genoemd. Het gaat er eigenlijk om dat jij de financiële gevolgen op je bord kunt krijgen als iemand in de keten niet aan zijn verplichtingen voldoet. Deze ketenaansprakelijkheid geldt uitsluitend voor de afdracht van loonheffingen en premies.
Er is ook nog zoiets als inlenersaansprakelijkheid. Hier is sprake van als je een medewerker inhuurt (of inleent) via een uitzendbureau of detacheerder. Over het loon van de medewerker moet het uitzendbureau loonheffing en btw afdragen aan de Belastingdienst. Gebeurt dat niet, dan kan de Belastingdienst bij jou aankloppen. Als inlener kun jij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Werk je als zzp’er of mkb-er met ketenpartners en onderaannemers? Zorg er dan voor dat je administratie netjes op orde is. Door precies bij te houden wat de onderaannemer aan loon, loonheffing en btw moet betalen, kun je eventuele risico’s beperken. Je kunt onderaannemers ook vragen om een Verklaring Betalingsgedrag. Hiermee kunnen ze aantonen dat er bij de Belastingdienst geen aanslagen of andere vorderingen openstaan.
Ben je zzp’er, dan betaal je geen loonheffingen over je eigen inkomsten. Daarom krijg je niet zo snel te maken met ketenaansprakelijkheid. Maar schakel je regelmatig andere bedrijven in om werk uit te voeren en zetten zij personeel in? Of werk je met mensen via uitzendbureaus of detacheerders? Dan kun je wel degelijk aansprakelijk zijn voor de loonheffingen en btw als zij hun belastingverplichtingen niet nakomen.
Dan kun je een g-rekening aanvragen. Door de heffingen en premies op de g-rekening te storten, voorkom je dat de Belastingdienst jouw eenmanszaak aansprakelijk stelt voor de betalingen van een andere ketenpartner. Zorg ervoor dat je precies weet wat de ander aan loonheffingen en btw verschuldigd is en welk deel van de factuur voor de onderneming is.
AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.